AIP: Dags för regeringen sluta tveka om transpersoner!

Det är dags för regeringen att sluta tveka när det gäller transpersoners rättigheter, skriver HBT-S ordförande Sören Juvas.

Veckan är fylld av politik. Engagerade personer, organisationer och politiska partier möts nu under Stockholm Pride. Det handlar om politik, fest, glädje, men också om sorg och oförståelse inför den breda majoritetens oförmåga att ta vissa frågor på allvar. En av de frågor som nu allt mer hamnar i fokus är könstillhörighetsutredningen. Könstillhörighetsutredningen tar upp frågor som rör transpersoner, vilka lagar och regler som styr och påverkar vardagen för personer som har en könsidentitet som skiljer sig från den som fastställdes då de föddes. Den kom för flera år sedan, nu har de departementsinterna utredningarna om könstillhörighetslagen kommit att bli en snackis bland oss alla som kan frågan. Varför händer inget? Var fastnar det? Frågor som rör transpersoner tenderar alltid att hamna i en konstig seg gegga. Makthavare och beslutsfattare som vanligtvis inte har några som helst problem att tänka klarsynt och ta beslut blir som förvirrade. Det går förundransvärt trögt.

Transpersoner kom inte med i den förändring av lagen om hets mot folkgrupp när den utvidgades till att även omfatta sexuell läggning. Nu har nuvarande regering fört upp frågan, vilket sker först femton år efter den förra förändringen. Det är bra och det är stort. Att ta bort tvångssteriliseringen tog orimligt lång tid, det gick så långt att den svenska hållningen att tvinga människor till tvångssterilisering uppmärksammades internationellt innan det kom till en lagändring.

Läs hela debattartikeln på AIP.se »

Foto: David Lagerlöf

facebook Twitter Email