Alla har rätt till kärlek i jul!

3:e advent. Låt oss med generositet förlåta dem som inte kan älska oss. Orden tillhör författaren och poeten Pablo Neruda och är i många delar en sammanfattning av min personliga syn på människan. Vi är i mångt och mycket präglad av vår omgivning, omöjliga ideal att leva upp till, ständigt någon annans värderingar. Men ibland är det så klart vansinnigt svårt att inte bli förbannad.
 Låt oss med generositet förlåta dem som inte kan älska oss.
Julen, som årets familjehögtid, är kanske den tid där orättvisorna syns allra mest. Ingen, någonsin har rätt att negligera, nedvärdera eller diskriminera en annan människa. Ändå sker detta, ofta rakt framför våra ögon. Ett försvarstal till varför man inte kan ta med sin partner till julmiddagen, varför man ska ha en viss sorts kläder, eller varför det inte passar just i år att fira jul tillsammans med släkten. Traditionella värderingar, religiöst betingade eller bara nonchalans; det spelar ingen roll. Ingen har rätt att ta ifrån dig din värdighet. Men ibland räcker det med kunskap, kärlek och envishet. Det samhälle vi lever i måste bli bättre på att ta in kunskap om just HBTQ+personer. Som partipolitisk HBTQ+ organisation arbetar vi intensivt med hur kommuner, regioner och staten kan bidra till en inkluderande offentlig miljö. Men vi behöver också bli fler; fler som efterfrågar könsneutrala omklädningsrum på landets skolor, fler som granskar blanketter och formulär där alla inte passar in i kryssrutor, fler som visar att vi inte bara i ord utan också i handling kan skapa en trygg miljö för alla.
Under nästa år lanserar HBT-Socialdemokrater ett studiematerial för ökad kunskap; både om vår historia men också om våra rättigheter; om normer och ideal. Är du socialdemokrat och vill att din sosseförening ska lära mer om HBTQ+frågor, hör av dig till oss. Och är du inte ännu medlem, men vill vara med och göra skillnad; bli medlem i vår organisation.
facebook Twitter Email