Jubileumskrönika #2: ANDERS ÖSTERBERG

Grattis HBT-S 30 år. Ni behövs både i Sverige och i världen de kommande 30 åren. Tjetjenske presidenten Ramzan Kadyrov förnekar återigen att det finns homosexuella personer och homosexualitet i den ryska delrepubliken Tjetjenien. Denna gång i den amerikanska tv-kanalen HBO. Samtidigt har unga män blivit torterade med taggtråd på kroppen på grund av homosexuellt beteende.

I Sverige har kampen för jämlikhet för rättigheter kommit långt. Men mänskliga rättigheter och alla människors lika värde upprätthålls bara så länge vi människor respekterar dem. Det som har uppnåtts med kamp kan också avskaffas.

Detta är i dag fasansfullt tydligt i Rysslands Tjetjenien, och därför måste omvärlden alltid reagera och fördöma när mänskliga rättigheter sätts ur spel av länder. Dagens läge i Rysslands Tjetjenien skrämmer:
”Maksim”, 20, skulle haft en utekväll med vännerna, det blev en pogrom. Han skulle möta upp en vän, men i stället för vännen väntade två agenter som misshandlade honom. Till att börja med. Sedan följde två veckor av tortyr. De spände fast honom vid en stol kopplad med el och började  förhöra honom. De skrek: ”Vem mer känner du?” Under tiden gav de honom elstötar. ”Maksim” berättar för media att smärtan var fruktansvärt. ”Döden kändes nära men jag sa ingenting”, säger han.

Trots avkriminaliserandet av homosexualitet i Ryssland har minoriteter i allmänhet och homosexuella i synnerhet inte haft det lätt. Speciellt inte på senare tid då den pro-kremlska tjetjenske presidenten Ramzan Kadyrov börjat förfölja homosexuella gång på gång. Hans historia av brott mot mänskliga rättigheter är lång.

Hundratals personer har blivit arresterade och minst fyra personer har fram tills i dag dött, men det kan vara så många som över 30 stycken. Personer vars enda brott varit att älska en annan människa. Sveriges regering har självklart protesterat. Medan Rysslands ledare president Putin hittills förnekar vad som har hänt. Efter internationell kritik har han dock lovat att gå med på utredning.

I Sverige har kampen för jämlikhet för rättigheter kommit långt. Men mänskliga rättigheter och alla människors lika värde upprätthålls bara så länge vi människor respekterar dem. Det som har uppnåtts med kamp kan också avskaffas.

Putins man i delrepubliken, president Kadyrov, förnekar att det ens existerar homosexuella i delrepubliken. Det är ett minst sagt motsägelsefullt uttalande eftersom han i så fall inte skulle behövt inrätta de läger för homosexuella som han bevisligen gjort. Eller uppmana familjer att döda homosexuella barn i hederns namn.

När det gäller hedersmord är mörkerantalet stort. Nyligen slängdes en 17-åring ner från en balkong och dog. Hans farbror sa till rysk media att han gjorde det för att tvätta bort skammen från familjen eftersom de antog att 17-åringen var homosexuell.
Det spelar roll vad omvärlden tycker. Det spelar roll för de människor som blivit drabbade, för deras anhöriga och vänner betyder det mycket att vi ser vad som hänt. Att vi är beredda att lyssna på dem och att vi vågar stå upp för alla människors lika värde och rätt. Respekten för hbtq-personers åtnjutande av mänskliga rättigheter kan i vissa fall ses som ett mått och en indikator eller varningsklocka, för i vilken utsträckning en stat respekterar de mänskliga rättigheterna.

Alla människors lika värde och rätt. Det gäller oss alla. Alla för en. En för alla. Vi kan inte. Vi ska inte göra skillnad på människor oavsett ursprung, sexualitet, kön eller vad det nu kan vara. Vår kamp är solid. Därför är det både mitt och ditt ansvar att höja rösten. Stöd kampen och gå med i HBT-S.

ANDERS ÖSTERBERG
Förbundsordförande Unga Örnar
Riksdagsledamot i utrikesutskottet.

facebook Twitter Email